Φορολογική ανυπακοή στα σκαριά

Φορολογική ανυπακοή στα σκαριά
«ΑΝΤΙ…ΔΡΩ» ΜΕ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΤΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Η ιδέα για ένα κίνημα φορολογικής ανυπακοής φαίνεται πως αρχίζει να ωριμάζει μεταξύ πολλών πολιτών, ως απάντηση στην φοροεπιδρομή που βλέπουν να έρχεται.

Η ιδέα της άρνηση εκπλήρωσης παλιών και νέων φορολογικών υποχρεώσεων δεν φαίνεται προς το παρόν να έχει χαρακτηριστικά της κίνησης «Δεν πληρώνω», αλλά ενδέχεται να αποτελέσει μια ιδιότυπη μορφή διαμαρτυρίας, καθώς οι «κλασικές» μορφές των απεργιών και των συλλαλητηρίων δε δείχνουν ικανές να φέρουν αποτέλεσμα.

Το θέμα της μη εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων τέθηκε και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν δύο εβδομάδες στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων, από τον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Δημήτρη Δημητρίου, χωρίς ωστόσο να τεθεί προς συζήτηση αναλυτικά. «Είναι μια κίνηση διαμαρτυρίας για να καταλάβει το κράτος την αναγκαιότητα ύπαρξης των επιχειρήσεων. Με τις απεργίες και τις πορείες δε βγαίνει τίποτα. Αν οι επιχειρήσεις συνεννοηθούν να μην πληρώσουν τις πάγιες υποχρεώσεις τους, θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα», τόνισε μιλώντας στον «Η.Α.».

Αναλύοντας την πρότασή του, την οποία θα καταθέσει και αύριο Παρασκευή στη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων», σημείωσε πως η «ανυπακοή» θα έχει συμβολικό χαρακτήρα και δε θα είναι γενικευμένη, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχει και ο κίνδυνος ποινικών ευθυνών. «Αυτό που πρότεινα είναι να μην πληρώσουμε ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, φόρο επιτηδεύματος, ΕΝΦΙΑ, ΙΚΑ και ΟΑΕΕ για ένα διάστημα 20 ημερών, με εξαίρεση φυσικά αυτά που έχουν μπει σε διαδικασίες ρύθμισης και υπάρχει ο κίνδυνος απώλειάς της», υπογράμμισε.

«ΑΝΤΙ…ΔΡΩ» ΜΕ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΤΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Μια ανάλογη δράση είναι και στο πλαίσιο αυτών που συζητά η Κίνηση Πολιτών «Αντι…δρώ», η οποία αποτελεί μετεξέλιξη της Ομάδας κατά του ΟΑΕΕ, που συστάθηκε πριν 1,5 χρόνο περίπου, με στόχο την απάντηση στις εξοντωτικές εισφορές που καλούνταν να καταβάλουν στο ασφαλιστικό τους ταμείο οι μικροί έμποροι και επαγγελματίες.
Τα μέλη της Κίνησης συνεδρίασαν για τρίτη συνεχόμενη Τετάρτη χθες και μεταξύ των προτάσεων που τέθηκαν, ήταν και η συμβολική αποχή από πληρωμές σε τράπεζες και Δημόσιο για μία ημέρα. Βέβαια, όπως τόνισε μιλώντας στον «Η.Α.» ο δικηγόρος Κώστας Ντακαλέτσης, για να έχει αποτέλεσμα μια τέτοια κίνηση, θα πρέπει να είναι μαζική.
Άλλες ιδέες που τέθηκαν, είναι η συγκέντρωση και διανομή τροφίμων, η πραγματοποίηση μιας ανοιχτής διαμαρτυρίας, καθώς και η ενεργοποίηση ομάδας κατά των πλειστηριασμών, που θα παρεμβαίνει δυναμικά κάθε φορά που θα τίθεται ζήτημα στην περιοχή.

ΥΠΟ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ
Απόφαση για αποχή από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και μάλιστα κυλιόμενη, από την πρώτη ημέρα που θα ανοίξει το σύστημα, με ανανεώσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ελήφθη από λογιστές και φοροτεχνικούς, μετά από τη συνεδρίασή τους στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Αντίστοιχη απόφαση δεν έχει λάβει προς το παρόν η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ιωαννίνων, με τον πρόεδρό της Παντελή Ζαρβαλιά να εκφράζει τον προβληματισμό του κατά πόσο μπορεί να υπάρχει νομική κάλυψη για αστική ευθύνη απέναντι στους πελάτες.
Κληθείς να σχολιάσει τις σκέψεις και προτάσεις για αποχή από τις φορολογικές υποχρεώσεις, δεν εμφανίστηκε αρνητικός, αλλά τόνισε πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι να οργανωθεί πανελλαδικά και να υπάρξουν μελετημένες κινήσεις.
«Ξεκινάμε μία μέρα, μετά ένα τριήμερο, αλλά όχι σε προθεσμίες λήξης. Και πρέπει να είναι έτοιμοι ότι αν γίνει για μια εβδομάδα, θα καταρρεύσει και η ελληνική οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ

Advertisements