ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Κορυφώθηκαν οι διήμερες επετειακές εκδηλώσεις μνήμης, αφιερωμένες στο Ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων.

epam_ioanninon-giannena-koryfwthhkan-oi-dihmeres-epeteiakes-ekdhlwseis-mnhmhs,-afierwmenes-sto-olokaytwma-twn-ligkiadwn

Κυριακή 3 Οκτώβρη 1943
Oι δυνάμεις κατοχής εισέβαλαν στο χωριό και εξόντωσαν με πρωτοφανή αγριότητα 82 άμαχους, βρέφη, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους…

Κορυφώθηκαν σήμερα Κυριακή,οι διήμερες επετειακές εκδηλώσεις μνήμης αφιερωμένες στο Ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων.Οι εκδηλώσεις αποτελούν φόρο τιμής στους άμαχους εκτελεσθέντες από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής πριν από 72 χρόνια, την Κυριακή 3 Οκτώβρη 1943.

Τότε, οι δυνάμεις κατοχής εισέβαλαν στο χωριό και αφού εξόντωσαν με πρωτοφανή αγριότητα 82 άμαχους, βρέφη, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους, παρέδωσαν στις φλόγες τα σπίτια.

Το πρωί στους Λιγκιάδες, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο νεκρών και καταθέσεις στεφάνων.
Το παρόν έδωσαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας,ο πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Γ.Καψάλης και πλήθος κόσμου,μεταξύ των οποίων και ο Παναγιώτης Μπάμπουσκας,το μωρό που επιβίωσε από την θηριωδία των Ναζί και…

βρήκαν τραυματισμένο οι συγχωριανοί του δίπλα στη νεκρή μητέρα του.
«Όταν ο φασισμός ως ιδεολογία, βρίσκει –δυστυχώς- γόνιμο έδαφος στην απελπισία των ανθρώπων, στην ανοχή μας, στην χαλαρή μας αντίσταση και προσπαθεί να αναγεννηθεί -με άλλο πρόσωπο- στη σημερινή Ευρώπη και στην Ελλάδα», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θ.Μπέγκας.

Π

Advertisements